1st time kakyang terai buat kulit pai tee sendiri. Bertahun dah beli acuannya. Hari ni baru terrajin nak buat. Tu pun gara-gara kak ipar ajak pergi rumah makcik. Tak tahu nak bawa apa sebagai buah tangan. Lepas scan bahan2 apa yg boleh diolah dari dlm peti ais, ditambah sedikit dgn cetusan idea dari MAHN, terus kiter decide nak buat pie tee..
Tengah dok mengacu kulit pie tee, kak ipar bgtau dia dah balik dari rumah makcik. Tak tunggu kakyang sampai. Dah la lama tak jumpa kak ipar dan anak2 buah kiter. Huhuhu
Sedih dan merajuk dgn kak ipar, kakyang siap2kan semua pastu terus simpan jer dlm bekas. Mlm nanti lah baru masukkan inti etc dan bawa makan rumah makcik mcm selalu..
Ada sumbing, ada senget, ada bontot berlubang, ada berekor, ada kembang setaman. Tp kakyang tetap bangga sbb xde yg melekat. Kulit pun rapuh sedap. nak tepuk bahu sendiri lah kejap.. Welldone to myself
Meh kakyang share resepi..
Kulit pie tee..
1 cwn tepung beras
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1sd kecil garam
1 bj telur saiz sederhana
1 sd kecil air kapur
1 cwn air.
*campur semua bhn. Bancuh dgn air sikit demi sikit sampai nampak adunan sederhana pekat. Mcm nak buat ikan celup tepung gitu.pastu bolehlah buat cup pie tee dgn acuan khas.
Utk filler..
Seketul dada ayam, haluskan/cincang
2 ulas bwg putih- cincang
1 ulas bwg merah-cincang
Timun*
Sengkuang*
Carrot* sagat semua bahan *
garam gula perasa ikut sesedap rasa.
#tumis bwgs hingga harum, pastu masukkan isi ayam. Dah agak masak, masukkan sayur yg disagat. Perasakan garam gula. Gaul2 agak2 dah masak sikit, tutup api dan sejukkan. Dah sejuk baru isi dlm cup pie tee td.
No comments:
Post a Comment