Kakyang rasa lapaq sangat lepas balik dari appointment
klinik ptg td. Mana taknya, sebelum lunch td dah berdezup pergi klinik dulu sbb
takut terlewat dgn appointment Dr. Doktor pula seawal subuh shafie lg dah mesej
ingatkan suh dtg klinik hari ni. Nak singgah lunch kat luar lepas rawatan, mmg
tak lah. Kakyang mmg x suka mkn kedai. nak pula bila sorang-sorang. mmg tak singgah lah
Baru nak start kereta, pomen called update pasal kereta yg
kat bengkel ada problem pula. Gegas pusing stereng melengcong singgah bengkel
kejap nak tengok progress repair kereta. Dah dengar explanation sikit sebanyak,
kakyang ckp kat pomen, buatlah apa yg terbaik Boss. Janji selesai masalah
kereta tu.
Barulah dpt balik rumah dgn aman wpun tujuan asal nak
singgah balai polis x kesampaian sbb balai dah tutup.
Sampai kat rumah, perut dah pedih sakan. Dlm kepala takde
idea lg nak masak apa. Sambil2 dok telepathy dgn petiais, sambil2 kakyang
merancang menu apa yg nak buat.
Dlm kepala dok nampak isi ayam yg tak femes tu je. Mnyampah
tengok isi ayam dok kekal di tempat teratas dlm peti ais tu. otak terus berkomplot dgn nafsu untuk menyingkirkan isi
ayam dari kedududukannya dgn segera.
Jenuh perah otak veteren kakyang ni, lastnya dpt 1 idea.. Tp
sebelum tu kakyang kena intai pokok tua yg rendang x berbuah tepi rumah dulu. Kalau2 ada yg bergayutan,
dptlah di realisasikan komplot otak kakyang tu.
Alhamdulillah rezeki. nampak bergayukan seketul dua. alamak.. tinggi la pula gayutnya. nak kena kait. cari2 besi utk buat pengait. terpendek pula. kena cari besi yg lagi panjang. pastu panjat pula atas batu pelapik pasu. dlm hati dok doa.. jgn ler tak imbang badan. mau jatuh mcm nangka busuk pula nanti. nak2 pula lutut tengah sakit ni.. akhirnya 2 biji mangga muda jatuh kedebuk dpn mata..
Makanya... Dpt lah kakyang dinner dgn
chiken manggo hari ni..
Nak citer buat chiken manggo je pun, tp pusingnya tu serata alam. hahahah
Meh kakyang belanja resepi chiken manggo
Chicken manggo..
Isi ayam, diperap bersama dgn bwg putih dan lada sulah 30
minit. Pastu pecahkan telur sebiji dlm
ayam dan gaul bg serata, baru disadur dgn tepung. Sy gunakan tepung goreng
bistari. Goreng dlm minyak panas yg banyak hingga garing dan toskan.
Mangga muda-sagat
Carrot - sagat
Salad- potong kasar. Sy xde stok salad. Sy ganti dgn kobis yg dipotong halus.
Tomato dihiris nipis.
Bawang besar hiris nipis
Cili api potong halus
Utk sosnya..
Cili api-cincang atau blend kasar
Sos plum
Gula kabung
Sos ikan
Cuka@air limau
Akar ketumbar-blend halus.
Air 1 mangkuk
- campurkan semua bahan dan didihkan atas api. Campurkan
sedikit bancuhan tepung jagung utk pekatkan sos. Rasa kuah sos mesti balance
rasa masam manis masin dan pedasnyanya. Kalau ada yg terkurang, tambah sikit2 bahan.
Cara mkn/hidang..
Potong isi ayam td kepada kepingan kecil dan masukkan ke dlm pinggan. Pastu baru dicampur dgn salad2 dan last sekali curahkan kuah di atasnya. Nak lg sedap, taburkan kacang tanah goreng sikit. Umpph.. Kompem x boleh brenti mkn. Cubalah.
No comments:
Post a Comment