Friday, December 18, 2020

Nasi Arab Noxxa

 sejak 2 menjak tak banyak hiking ni kan, kakyang dpt up gambar makanan je ler.. nak up gambar dlm hutan, dah takde pula yang terkini, redha je la kan

hari ni kakyang masakkan nasi arab utk kenduri dgn kwn2 kat ofis. kenduri niat sbb terlepas dari satu beban hutang.

the moment kakyang dpt berita gembira pasal pengurangan hutang haritu, terus terniat nak belanja kwn2. pk punya pk nak belanja apa, hanya terbayang ayam perap kat rumah tu je. lastnya dpt idea, sambil belanja tu sambil bg kawan2 test ayam tu ye dak? mana tau ada yg suka bolehlah kita jual pula pas tu,

semalam kakyang singgah pasaraya utk beli bahan. pergi dgn niat nak beli bahan utk buat nasi ayam, lastnya keluar dgn bahan nasi arab. kikiki itulah org perempuan. tak pernah tetap pendirian. selagi x masak, selagi tu lah menu masih boleh di ubah2.

pg td pun nyaris2 batal niat juga. gara2 malas nak bangun awal. alarm dah bunyi 2,3 lapis pun masih bergolek atas tilam lg, lastnya kul 5.30 baru kakyang bangun masak. 

1st time kakyang masa nasi arab ni. tp ni kira nasi arab express la sbb cheat guna rempah ready made. ayam siap perap. tak lah 100% boleh panggil nasi arab pun kan

tp ada aku kesah? janji staf mkn abis. hehehe

meh kakyang share resepi nasi arab ala2 resepi majalah masakan. maksudnya resepi cheating. kikiki

cara masak nasi:

tumis 2 ulas bawang besar +5 ulas bawang puih yang dah di blend halus. kakyang gunakan pure butter. masak dalam noxxa je pun.. tumis bawang sampai bau harum. pastu masukkan 3 sudu rempah nasi arab. rempah ni boleh dpt kat pasaraya. setelah rempah dah mesra dgn bawang, masukkan 6 cwn beras yg telah di basuh. gorengkan sekejap beras tu dlm 2,3 minit, pastu tambah air mcm masak nasi biasa.

Tutup periuk dan set HP 7 minit. tunggu sampai siap bunyi beep , released preassure dan buka tudung periuk. Kacau2 nasi utk bg mesra serata dgn rempah.


Cara buat salad timun:

1  batang timun- belah dan buang bijinya. potong dadu

1 batang carrot - potong dadu

3 biji tomato - potong dadu

1 biji bawang besar - potong dadu

3 biji cili merah atau cili api- potong kecil

garam, gula, cuka secukup rasa

- gaulkan semua bahan. mesti ada rasa masam2 manis sikit


Cara buat sos salatahara:

cili api 10 biji

cili merah 5 biji, boleh je guna cili api semua, tp sos nanti jd warna hijau. hehe

tomato 3 biji

daun ketumbar 1 pokok

garam gula dan perahan lemon 1 biji.

-blend semua bahan sampai halus. sos ni pun biar pedas2 masam manisnya balance. sedap di cicah dgn ayam bakar nyummm


Ayam perap:

perap ayam dgn bawang putih, halia, dan rempah nasi arab. sebaiknya semalaman baru mesra. pastu bakar dgn airfryer.

kalau nak lagi senang, beli je ayam perap dgn kakyang. balik rumah, bakar je. sodappp bangat


taraaaa... jemput mkn



No comments: