Semalam member kakyang tayang masak singgang. kebetulan pula kakyang mmg dok teringin makanan berkuah. sedapnya kalau dpt hirup sup tu panas2 kan.
bila dia tunjuk singgang daging, teruslah nampak kiub-kiub tulang dlm freezer.
pg td, awal2 lg kakyang dah kluarkan utk defrost. cair jer terus cergas masak dlm noxxa. sambil2 tu siapkan lah menu lain. masak agak banyak hari ni sbb takut si kecik tu takmau mkn singgang. siap buatkan budu utk dia sebagai pemujuk hati. kekekeke
jd mak-mak ni kena bijak kautim selera anak2. mentelah anak 2 je mcm kakyang ni, layankan je lah. kalau anak 10... idakler mak ko ni daya nak layan oiii. Mkn apa yg mak kau masak lah kekdahnya.. hehehe
ok. meh kita tengok resepi singgang kelantan ni.
tulang lembu setengah kilo
bawang putih 4 ulas-mayang halus
bawang merah 7 ulas - mayang halus
halia 2 inci- potong mancis
kengkuas 2 inci - potong mancis
biji ketumbar 1 sudu besar - sangai bg perang kejap, pastu tumbuk halus
asam keping 5
cili kering 5 biji
budu 1 sudu besar @ ganti dgn belacan 1 sudu kecil.
cara masak:
masukkan semua bahan ke dalam periuk. tambah 1 juga air. agak2 tenggelam isi tulang je. HP selama 60minit. dah siap HP nanti baru tambah garam/gula/serbuk perasa secukup rasa. siap!
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment