Tuesday, July 27, 2021

Asam Laksa Chinese Style

 


Lama bebenor kakyang mengidam nak try masak sendiri asam laksa mcm kat AEON mall tu atau mcm kat kedai-kedai cina.  bila tunjuk kat kawan2, semua kata laksa penang.

eh.. tak sama dik non.. nampak mcm sama. tp tidak.

Kat mana bezanya?
laksa penang, cara buat kuahnya sama je mcm laksa utara, laksa kedah, atau laksa lain.. tp asam laksa ni, mcm2 bahan lg ditambah dlm kuahnya. nak lagi sedap, kuahnya mesti balance masam, pedas dan manis.

Laksa biasa mana manis 

Pastu rasa laksa penang mmg tak sama mcm rasa asam laksa. mmg ada lainnya kat situ. cuba korang letak 2 mangkuk laksa ni, dan rasa sendiri. kat situ baru korang perasan perbezaannya.


meh sini kakyang nak bg resepi asam laksa chinese style mcm yg jual kat mall mall atau restoren cina.. gerenti korang akan suka hat ni..


Resepi Asam Laksa Chinese Style

laksa basah- 1 peket. utk asam laksa, better guna laksa 'basah' yg banyak jual kat pasar/supermarket tu. baru feel chinese style. tak kena sikit kalau guna laksa kering yg kena rebus tu.
>>laksa ni celur je 5,6 minit dlm air panas didih, pastu toskan.  Jgn rebus lama. nanti terlalu lembut dan tak kenyal. dah jd tak sedap.


Kuah Asam laksa..
ikan sardin/selayang 3kg- rebus bersama asam keping sehingga lembut. asingkan tulang dari isi. isinya lenyek2 dgn garfu shj hingga halus (jgn kisar.), tulang boleh mesin, dan tapis ambil airnya shj.


bahan kisar:
bawang besar 3 labu
lengkuas 1 inci
nenas separuh biji- buang umpulur keras di tengahnya 
cili api 1 cawan (dlm 15-20 biji.. ikut tahap pedas)
belacan 2 inci
kunyit 2 inci sederhana besar
>mesin halus semua bahan

cili kisar-1 cawan
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan - potong 4
asam jawa separuh cawan - perah ambil airnya shj. 
gula melaka serbuk 1 cawan. atau boleh letak gula kabung 1 kiub sederhana. (kuantiti terpulang pada kuahnya banyak mana. kurangkan kalau buat kuah sikit)

>>lebur semua bahan di dalam periuk. tambah air mengikut kuantiti yg dikehendaki. utk 3 kg ikan, kakyang masak 1 periuk noxxa penuh.

>>didihkan kuah sehingga semua bahan masak, mesra dan sebati.  rasakan masin/masam/manis/pedasnya. kalau kurang, boleh tambah mana2 bhn yg perlu.


utk ulam:
daun pudina
bawang besar-mayang halus
daun salad- potong halus
cili api
timun
nenas- potong halus
telur rebus
asam limau kalau suka
petis- kalau suka

>>cara hidangnya spt makan laksa biasa juga. selamat mencuba!

-

No comments: