Sunday, August 22, 2021

Nasi Daging Utara

 


Dah 2,3 hari kakyang beli nenas. eh.. nenas ka nanas? tp kakyang prefer tulis nenas. tp kan.. kalau tak silap ikut kamus Dewan Bahasa, nenas ada maksud lain, nanas adalah ejaan yg betul.

kalau tak silap lah..


uiiii melalut dari tajuk. hehehe

asalnya beli nanas tu sbb nak masak nasi ayam dan mkn dgn acar timun. tp tekak kakyang ni teringin someting yg berempah. ayam dah masak semalam, tak kan lah hari ni ayam lagi?

end up.. jdlah nasi daging... yg pasti, mesti takde sambutan nasi daging ni sbb anak kecik kakyang ni mmg memilih bab nasi ni. nak2 pula bila masak pakai brasmati. lglah dia kureeeengggg.

sesekali ikut menu si ibu apa salahnyanya kan. kakyang pun masaklah nasi daging hari ni. dlm masa yg sama dah standby perasaan untuk dengar anak kakyang merungut. hahahaha

ok meh tengok resepi sikit. kot ada yg nak cuba2 masak, boleh lah try resepi ni. resepi mudah2 utk yg malas nak banyak2 kerja. 

portion kakyang ni utk 4 org makan ye. keluarga kecik je kannnn

1st step:
rebus daging.
caranya--> 500g daging dipotong besar2, basuh dan masukkan dlm periuk. tambah air. agak2 tenggelam daging je. jgn terlalu banyak.  tambah hirisan halia 2 inci. tambah serbuk kurma daging/ayam 2 sudu besar. tambah garam sesedap rasa. jgn terlalu banyak. utk bg rasa pd daging shj.

rebus sampai daging empuk. kalau guna pressure cooker, dlm 45minit will do. kemudian potongkan daging nipis2 utk sekali mkn.


2nd step,
masak nasi daging.
**utk masak nasi, kena tunggu daging rebus siap dulu sbb kita akan gunakan air rebusan daging utk masak nasi.

3 cawan beras basmathi- cuti dan toskan 30minit awal dari target masak nasi. utk bg beras kembang sikit.
*1/2 labu bawang besar- mayang halus
*3 ulas bawang putih - mayang halus
*rempah 4 sekawan - kayu manis, cengkih, bunga lawang, pelaga
*2 sudu rempah kurma
*1 helai daun pandan- potong kasar atau simpulkan
*1 batang serai - ketuk kasar
1 senduk pes tomato
1 cawan susu cair
minyak masak sikit
minyak sapi 1 senduk
cara masak-->> panaskan minyak + minyak sapi dan tumis semua bahan * sampai naik bau. masukkan beras dan goreng sekejap dlm 2,3 minit bagi mesra dgn rempah2.

kemudian transfer berat ke dalam rice cooker, + pes tomato+ garam sesudu kecil + susu cair + air rebusan daging secukupnya. kacau utk mesrakan semua bahan.

masak spt masak nasi biasa. bila dah masak, kacau kasar utk mesrakan semua bahan. dan tekan on semula sekali lg utk mesrakan nasi.


3rd step:
Sediakan air asam kerisik:
*1 labu bawang besar
*1 biji tomato
* cili api ikut suka rasa
1 sudu kerisik
air asam jawa 1 mangkuk
garam, gula secukup rasa
2 sudu sos ikan
belacan bakar 1 inci

bahan2 dimayang halus, campur semua dalam satu mangkuk dan picit bersama belacan. rasakan garam gula sesedap rasa.


kalau suka nak beracar.. boleh lah buat acar timun+nanas sikit. sebagai menu fiber dlm hidangan ni. tak salah pun.. kita yg buat dia kan...

selamat mencoba!

No comments: