Tuesday, August 24, 2021

Chawanmushi

 


bila takde xtvt hiking/joging/walking ni, keje kakyang update apa yg masak je lah.

hari ni kakyang masak chawanmushi bila tekak teringin sangat benda2 yg panas tp lembut. tak terlalu berempah tak terlalu manis dan yang penting tak terlalu susah nak buat. senang sangat buat resepi ni uuu..

apa chawanmushi tu? bahasa senang dia telur stim berlauk je. japanese food nih.

meh tengok resepi. adunan ni utk 2 mangkuk sup kecil shj.

3 biji telur ayam gred B
2 ketul crab stick- kakyang potong 4 tiap 1
udang 4 ekor. - buang kulit
carrot potong nipis2 -bentukkan sikit utk bg presentable
cendawan shitate- boleh ganti je dgn apa2 cendawan lain. lembutkan dan potong dadu kasar
sikit cili benggala- dadukan juga

cube ayam separuh- cairkan dgn air panas
sos tiram 1 sudu- cairkan dgn air panas sekali dgn cube ayam td

cara sediakan:

pukul telur ayam bagi sekata. tak perlu sampai kembang. just bg mesra putih dan kuning telur je. pastu masukkan ke dalam bancuhan cube ayam dan sos tiram tadi. ketepikan sekejap.

masukkan sayur2 dan bahan2 lain dalam mangkuk kaca atau bekas yg tahan panas. stimkan/kukus selama 2 minit. kemudian tuangkan bancuhan telur tadi ke dalam mangkuk yg dah stim tadi dan sambung stim lg 2 minit dgn api kuat. pastu slowkan api. dan biarkan adunan stim sampai masak sekitar 5-10min

tips nak tau dah masa belum, ambil chopstik dan cucuk ke tengah adunan. kalau nampak air jernih tu maksudnya dah masak. jgn kukus terlalu lama. nanti adunan terlalu kering. tak lembut. tutup api dan tabur hirisan daun bawang di atasnya. siaplah chawanmushi kita.

sedap kalau makan panas2.


No comments: