semalam masa dok godek2 peti ais mikirkan nak masak apa utk anak2, terjumpa lala sebekas. lupa dah bila masa belinya. nampak lala, terus teringat menu kg mak kakyang. kalau jumpa lala/kepah, mmg suka nor buat menu gini.
terus kakyang google resepi lala goreng serai. aduh.. tak jumpa pula yg mcm kehendak hati. semuanya resepi lala pedas mcm kat kedai tu je. lastnya mesej adik kakyang tanyakan resepi mcm mana. kalau resepi2 kg yg rare ni, boleh mesej adik2 kakyang. sbb depa lama dok dgn mak. kakyang ni dok kg kejap jer, lepas kawin dgn abg, dok masak ikut menu abg je pulak. hehehe
meh kakyang share resepi lala goreng serai ni. ala... ala-ala goreng kunyit ler jugak.
1 mangkuk isi lala @ kepah. boleh juga guna kerang
2 batang serai-hiris halus ambil part putih shj
1 biji bawang besar.- mayang halus boleh tambah kalau suka bawang banyak
2 ulas bawang putih. - mayang halus juga
1 inci halia- mayang halus
1 biji cili merah. - mayang halus. boleh juga guna cili api. kalau suka pedas, tambah jer
asam jawa 1 sudu- perah jdkan setengah cawan.
cara masak:
lala yg dah siap kopek tu digaul garam kunyit dan goreng bagi kerringkan airnya dulu. angkat. lebihan minyak yg sama boleh terus tumis semua bahan2 yg dah mayang halus. tumis sampai garing dan campurkan sekali dengan lala. bila dah hampir masak, tambah air asam. biarkan kering lg sekali dan tutup api. siap!. boleh mkn dgn nasi panas.
No comments:
Post a Comment