hahaha memandai tu bukan buat2 pandai. sebenarnya me-Mandai. Mandai tu sejenis makanan org banjar. kakyang belajar buat sendiri mandai ni dan ni lah hasilnya...
yg buku besar2 mcm ketulan daging tu lah mandai. kulit cempedak yg dijerukkan. |
mandai ni sebenarnya kulit cempedak yg dijerukkan. kemudian goreng dgn ikan bilis dan bawang. ala, mcm kita goreng ikan bilis biasa tu je. just tambah mandai.
apa rasanya? liat2 sikit. masin2 masam sikit. mcm lobak masin.
cara nak buat mandai ni senang je. bila2 masa uols beli cempedak tu, lepas dah ambil isinya, kulit tu boleh lah dibuat mandai.
kopek buang kulit luar yg bergerutu tu. pastu potong kecil2 agak2 selebar 2,3 inci. pastu masukkan dlm bekas/balang. cari bekas yg muat2 dgn potongan kuantiti kulit tu. sbb kalau bekas besar nanti kulit cempedak akan terapung.
pastu penuhkan balang dgn air masak, dan masukkan garam 3@4 sudu. agak2 je dgn kuantiti kulit. klau banyak, banyaklah garamnya. tp jgn terlalu banyak. nanti mandai terlalu masin. agak2 je tau.
past tu peram seminggu dlm peti ais. lepas seminggu dah menjadi mandai tu.
bila nak masak, basuh dulu mandai tu utk buang lebihan masin. pastu potong kecil2 ikut suka kita dan goreng. agak2 kuning tu boleh lah angkat. dan gorengkan sekali dgn ikan bilis dan bawang cili lainnya tu. mcm kita buat ikan bilis bawang.
senang je kan resepinya. kalau tak fhm juga, search je mandai. banyaklah blog lain yg tunjuk step by step lg detail. kakyang malas nak tunjuk detail2 ni. nanti ilmu hilang.
muahahahahahaha
No comments:
Post a Comment