Tuesday, August 18, 2020

Kerabu Jantung Pisang

 Minggu lepas sampai je ke ofis, kwn kakyang terus sapa dgn arahan buatkan kerabu jantung pisang. termangu kejap. mana nak cari jantung pisang pula.

"Tu ada kat pantry. buatkan kerabu." 

bila kakyang ke pantry, terus nampak  3 biji jantung pisang. ingatkan kakak td yg bawa. rupanya menber lg sorang yg bawa. jantung pisang nipah hasil kebunnya.

makanya.. terus kakyang teringat kerabu jantung pisang yg arwah mak pernah buat masa kakyang remaja dulu. kerabu simple yg berkuah santan.

masalahnya, kakyang tak pernah buat dan tak pernah belajar buat masa mak ada. harapkan kenangan merasa 1x dulu je.

terus kakyang google resepi. mencari2 resepi yg hampir sama rasa dgn kerabu arwah mak. makanya.. terhasillah kerabu jantung pisang.. taraaaaaaa

nah resepinya:

1.  jantung pisang di belah 4 dan rebus dlm air panas hingga empuk. kemudian hiris kasar2 mcm dlm gambar.

2. mesin halus cili api+bawang merah 3 ulas+belacan 1 inci+udang kering+secawan santan segar

3. selabu bawang besar di mayang halus

4. 2@3 ekor ikan kembung rebus. diambil isinya shj

5. Kerisik 2 sudu besar

6. Mix semua bahan dlm mangkuk. tambah perahan limau nipis, garam/gula dan balancekan rasa pedas masam manisnya. siap utk dihidang mkn bersama nasi dan lauk lain..

simple je kan? cubalah


No comments: