fresh dari kampung |
fresh dari kuali |
hari ni menu kerabu kacang botol, ayam goreng kunyit, rendang pucuk ubi.
rendang pucuk ubi ni kakyang dah masak siap2 dari rumah. perpeluh juga lah ketiak tu nak keringkan rendangnya. camner resepi? ala.. kakyang ambik resepi dari cik google jer.. tengok blog org tu, tengok blog org ni. semua sama je resepinya.
bahan2 asas:
*bawang merah/besar
*secekak cili padi. tambah kalau nak pedas lg
*secekak ikan bilis
*seketul kunyit hidup
-semua bhn di blend halus
- pucuk ubi di bersihkan dan ceraikan dari tangkainya
- 2 batang serai dititik
- 3 keping asam keping
- 3 biji santan pekat
- garam gula secukup rasa
caranya:
>lebur semua bahan mesin, santan, serai, dan asam keping dlm kuali. masak sampai pecah minyak (bila santan mula terbit minyak. dah kering sikit maknanya tu). sentiasa kacau supaya tak melekat ke kuali dan masak sekata.
>masukkan pucuk ubi dan kacau terus sampailah kuah dah kering dan jd serbuk mcm rendang kering tu. kalau boleh gula/garam masukkan sebelum betul2 kering supaya tak terlebih manis or masin. masa ni, pucuk ubi tu akan kehitaman dan garing. dah puas hati keringnya tu, tutup api.
ringkas je kan caranya. sonang bangat tu.. try ler buat kalau nak mengaku senang ke idak. heheheheh
sebenarnya part nak kering tu yg tobat sikit. mau lenguh la lutut dan tumit kaki dok mengeringkan kuah tu. kakyang sampai menari2 masa proses tu. lenguh dik. tangan pun lenguh juga.
nak makan punya pasal kan.. hadap je. hehehe
No comments:
Post a Comment