Thursday, October 12, 2017

Kerabu kacang botol atau kacang kelisa

kacang yg sama. tp org kay el panggil kacang botol. kg kakyang panggil kacang kelisa.
officemate kakyang bawa dari kampung seplastik semalam. sama dengan pucuk ubi tu.

semalam ramai permintaan minta kakyang buatkan kerabu. disebabkan bahan2 pun semua dah ada, kakyang siap2 bawakan  bumbu kelapa  mesin siap2 dari rumah. tinggal mixkan dgn bahan lain je kat ofis. kebetulan pula ada tomato ceri yg tak termakan. jd kakyang mixkan sekali dlm tu.

inilah hasilnya...

kerabu kacang botol dgn tomato ceri
Resepi? kacang sangat resepinya dik.. yg kakyang buat ni versi mak kakyang. kelapa tak perlu di sangaikan terlebih dahulu.

meh tengok caranya..

- kacang botol/kelisa - hiris nipis utk senang kunyah :P
- bawang kecil/besar - mayang halus
- cili api/besar - mayang halus
- kerisik
- air limau nipis/kasturi - kakyang guna limau kasturi yg ada kat ofis
- garam/gula secukup rasa
- sos nampla - kakyang tambah. boleh kurangkan garam kalau letak sos ni

- bahan yg dimesin halus:
*cili api +cili hidup - ikut suka nak pedas ke tidak
*kelapa parut
*udang kering
*belacan
*bawang merah

caranya:
gaul semua bahan dlm bekas besar. dan perasakan gula garam asamnya bg balance. hidangkan. ratah begitu saja pun sodap dik...
yummy!


1 comment:

Sha Mohamed said...

Memang sedap.. mengancam pula tu..