Tuesday, November 6, 2012

STEW DAGING DAN KIMCHI

Masakan dah lama. tapi kakyang baru ada mood nak update kat blog. bila kakyang dah bosan nak makan makanan biasa, kakyang suka masak mee simple2 mcm ni.. since dlm esbox ada shitake fresh, kakyang decide nak masak stew daging bersama kimchi dan mee sua.. kimchi ni homemade tau. dah berbekas2 kakyang jual kat member ofis. semua repeat order. diorang dah tak beli kat supermarket dah.. lenkali kakyang citer camner nak buat kimchi ya..

ni resepi stew daging berkimchi..portion untuk semangkuk ya.

100g daging -potong nipis
2 bawang putih-mayang
2 bawang merah-mayang
1 senduk kimchi
1 mangkuk stok daging
mee sua @ mee kuning @ megi kering @  bihun pun  boleh
3 ketul cendawan shitake
1/2 ketul tauhu jepun @ 1 ketul tauhu biasa

cara masak:

tumis bawang2 bg naik bau, kemudian masukkan hirisan daging. kacau2 dlm 1 minit. agak2 nampak daging dah nampak mcm masak, terus masukkan kimchi. kacau2 lg sampai dah kimchi dah nampak garing, masukkan stok daging. terus masukkan hirisan cendawan shitake. dah didih kuah, baru masukkan mee sua dan tauhu. nampak mee dah lembut terus boleh angkat dan makan..

kalau suka, hidangkan dgn hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng...nyum..nyumm


No comments: