Wednesday, November 7, 2012

MASAK TEMPOYAK PUCUK KAYU DENGAN KULAT SISIR

Siapa tak pernah tengok kulat sisir a.k.a cendawan kukur angkat tangan!. nah ni rupanya.. kakyang terjumpa kat pasar sec6 masa tengah cari daun2 nak buat masak tempoyak ni. terus sambar 3. sepeket RM5.00. mahal pun beli juga since dah lama cari. hehehe

ni daun2 yg kakyang masukkan dlm masak lemak tu,. ada pucuk labu, pucuk kaduk, pucuk ubi, serai, bunga kantan.

bahan2 yg digunakan. mesin halus semua bahan ni dan campur dengan tempoyak dan ikan bilis. kalau suka pedas, tambaha cili api tu yer..

tempoyak home made dari lebihan buah durian yg tak habis. nak buang sayang sbb durian2 yg abang beli semua yg berkualiti. tp bila dah lama sngat simpan dalam esbox, abg dah tak suka makan. jd ler tempoyak...

kakyang potong halus bunga kantan, daun kunyit dan petai pas tu campur dalam bahan mesin tadi. terus renihkan atas api sampai empuk.  petai kakyang mayang kasar. kakyang letak skit jer sbb kakyang tak makan petai. tadap bau saja cukuplah. 

daun2 pucuk tadi kakyang mayang halus2 macam ni. bila dah empuk bahan2 yg masukkan tadi, baru masukkan daun2 ni. dalam masa yg sama masukkan cendawan kukur sekali..didihkan lagi sampai daun yg baru ni empuk pula. 


dah didih dan empuk daun2 tadi baru masukkan santan. nampak tak santan tu seketul beku lagi? ..hehehe tu kerja org malas nak tunggu santan cair. :P. time ni kena kacau selalu jgn bg santan tu pecah minyak. dah pekat baru matikan api dan angkat.



taraaaa... ni la rupa masak lemak tempoyak pucuk kayu..makan dengan nasi panas2 sngatlah sedap!

selamat mencuba!

No comments: