ingat tak hari tu kakyang cerita teringin nak makan bulgogi kan? kakyang dah buat kat rumah jer...hehehe
kebetulan pulak weekend tu kakyang pergi pasar, beli daging batang pinang sekilo terus! mahal weh daging sekarang...beli daging jer, dah abis separuh budget pasar hari tu. leh beli ikan sayur skit2 jer. tu pun sbb tak beli ayam. slalunya kalau kakyang ke pasar, ayam, daging, ikan, udang tu wajib beli. since barang dah mahal2 je ni, beli mana yg cukup ngan budget je la, minta lebih kang abg jeling. tak suka bila abg dah menjeling. kenyit2 mata takper...hehehe
ok. camner kakyang masak bulgogi kat rumah? camner resepi bulgogi tu?
alah..tanya jer encek goolge tu, tahu ler dia menjawab. tp kakyang ambik yg simple2 jer..resepinya gini.
daging, potong nipis2 ikut saiz kita suka.
kicap cair-kakyang guna kicap pekat masin jer. tu jer yg ada kat rumah. hehehe
lada sulah
garam
gula
bawang putih-tumbuk halus
saseme oil-minyak bijan
daun bawang-potong panjang 1 inch
bijan-ikut suka. kakyang suka rasa bijan hangus bila grill tu
cuka- ganti mirin (sweet sake jepun).
caranya: perap semua tu dgn daging td dlm sejam 2, peh tu bila nak makan, grill atas pan panas.
sambil menggril tu juga terus masuk dlm mulut. peh tu ofer kat anak2 kakyang. ngan muka pelik diorang tanya. sedap ke ibu? kakyang mesti la ckp sedap kan..sedap..mcm kita makan kat restoren tu dulu...paksa diorang rasa skit, terus minta lagi. hehhehehe
cuba la korang buat kat rumah. mesti berselera kalau kena ngan nasi panas dan cicah ngan air asam juga..hehehe
No comments:
Post a Comment