adeh...camner ni...kakyang teringin nak makan bulgogi...dulu tu kat plaza pantai tu ada. sekarang pun ada lg, tp since ada org ckp tak halal. ada pulak ckp halal jer..ish kakyang was was dah. malas lah nak p sana lagi. tp kalu tak kesitu..kat ner lg yg ada ek..kalu ada pun mesti jauh. huhuhu camnor ni...
la ni kat rumah kakyang slalu buat spare daging perap. perap jer ngan apa2 pun boleh. kdg2 ngan cili, kdg2 ngan black paper. kadang2 daging. kadang2 ayam. ikan pun boleh...
tp ni ada satu resepi ringkas utk perap daging/ayam. sbb kakyang dpt resepi ni literal jer, so kakyang tulis simple2 la yer.. brapa banyak tu aktually ikut suka kita la.. yg ni ala2 black paper gak, tp bagusnya tak yah cicah2 sos dah. makan lagu tu jer pun dah sedap. ni bhnnya
jintan putih-sangai dan tumbuk halus
bawang merah/bawang putih- skit pun cukup. ikut2 ada rasa jer
cili mesin-kakyang guna cili kering jer
sos tiram
kicap pekat
lada hitam-tumbuk halus. sukatan ikut suka nak pedas tahap mana.
gula,garam- skit jer sbb bahan2 atas dah cukup masin/manis
halia skit- kalau guna lamb bagus letak ni..
gula melaka kalau suka (ganti gula putih)
tu jer, perap benda tu ngan daging/ayam. peh tu nanti grill/bakar. slalu kakyang grill atas nonstick pan tu jer..
haih..dah tertelan2 air liur akak ni..weekend nanti nak buat stok la simpan banyak2. anytime trasa nak makan, angkat masuk kuali jer...huhuhu
No comments:
Post a Comment